מים נקיים ובמיוחד מי שתייה ראויים, הם אחד המשאבים היקרים והמשמעותיים ביותר בעולם ולמעשה אינם דבר של מה בכך. על מנת לשמור על האיכות והטיב חשוב מאוד להקפיד שלא תהיה זרימה חוזרת של מים מזוהמים לרבות מי ביוב, קולחין, שפכים או חלילה חומרים מסוכנים אשר יגיעו למערכת אספקת המים. זאת ניתן לבצע באמצעות אביזרים ושיטות של תיקון מז"ח (מניעת זרימה חוזרת).
אמנם בישראל מתבצעות בדיקות תדירות של איכות מי השתיה במקורות המים וברשתות האספקה אך, יחד עם זאת תמיד יכולות להיות תקלות שנגרמות בשל טעות אנוש או שיבוש טכני. מרבית אירועי הזרימה החוזרת מתרחשים במגזרי התעשייה והחקלאות בהם נעשה שימוש רב בחומרי הדברה, דשן, כימיקליים ועוד.
לזרימה חוזרת וחדירה של מים מזוהמים למערכת מי השתייה ישנן השפעות מסוכנות ואפילו קטלניות על בני האדם ועל החיות ויש צורך אקוטי בהתקני מניעה נאותים עבור מערכות האינסטלציה. מאחר שמדובר בסכנות מהותיות, ישנה בישראל חקיקה ותקינה ספציפית, תקנות בריאות העם (התקנת מכשיר מונע זרימת מים חוזרת) תשנ"ב 1992,וכן התייחסות לאיכות מי שתייה וביטחונם בחוק המים וכן הדבר מוגדר בחוק התכנון והבנייה בכל אלה מצוינות הדרישות למניעת זיהומים של מערכות אספקת מי שתייה לרבות תיקון מז"ח.
בתקנות גם מפורטים כל העסקים, המפעלים והסקטורים בהם חובה להתקין מז"ח על מנת למנוע אפשרות של חדירת חומרים מזהמים לרשת המים הכללית, התקנות גם קובעות כי פרט למי שזכאי לפטור מכך, כל בית עסק שאינו דואג לתיקון מז"ח לא יונפק לו רישיון עסק ולא יסופקו לו מים.
הגורמים הנפוצים ביותר לזרימה חוזרת הם לחץ נגדי – כאשר לחץ המים גבוה יותר בצד הצרכן לעומת הלחץ הקיים ברשת האספקה, או עקב תת לחץ (יניקה) – מצב בו לחץ המים ברשת האספקה יורד מתחת ללחץ האטמוספרי. או בשל חיבורי כלאיים של מערכות מי השתייה בחיבור צולב למערכות בהן המים אינם ראויים לשתייה.
דרך המניעה המיטבית של זיהום מי השתייה היא הפרדה מוחלטת בין מערכות מי השתייה למערכות המים שאינם מיועדים לכך. הדרך הבטוחה היא שמירה על מרחק ומרווח אוויר בין צינור הזרמת המים לבין השימוש בהם. במקומות בהם הפרדה של מרווח אוויר אינה אפשרית, יש צורך לבצע הפרדה מלאכותית באמצעות התקנת אביזרי תיקון מז"ח, אביזרים בטיחותיים אשר אושרו לשימוש ע"י משרד הבריאות ומונעים את זיהום מי השתייה.
הבחירה באביזר מז"ח המתאים היא פונקציה של סוג הזיהום האפשרי, רמת הסיכון והגורמים לזרימה החוזרת, יש לא מעט דגמים ומותגים של התקנים מאושרים לשימוש, כאשר הפתרונות מותאמים לדרישות החוק בהתאם לרמת הסיכון:
את כל הסוגים חייב להתקין גורם מקצועי מוסמך ומאושר ע"י משרד הבריאות. לאחר ההתקנה ובדיקת התקינות של פעילות המז"ח יש צורך לבצע פיקוח שוטף לרבות בדיקה שנתית בידי גורם המוסמך לכך. בבדיקה התקופתית בודקים את תקינות המז"חים ואת איכות המים המיועדים לשתייה ברדיוס הקרוב לבית העסק כאשר אם ימצא ממצא או ליקוי יהיה צורך לתקנו לאלתר.
הסיבה לכך שיש צורך באיש מקצוע מומחה ומוסמך היא מאחר שבאמת מדובר בסכנה ממשית לבריאות ולחיי אדם וחי. מתקין מקצועי מכיר את תחום האינסטלציה על בוריו, חי את השטח ויודע לאתר תקלות גם שאינן נראות לעין, הוא מכיר את דרישות החוק ואת התקנות ויודע כיצד לפתור בעיות אקוטיות.
לקבלת מידע נוסף ולתיקון מז"ח צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם.